76. Međunarodni Poljoprivredni Sajam u Novom Sadu

14.05. Četvrtak, Stočarski Dan

Image

Posto je dan stocara uvek cetvrtak, odlucili smo se da posetimo i ovogodisnji sajam bas na taj dan.
Mala grupa clanova je posetila i obisla sve znacajne standove i izlozbena grla koja su se mogla videti taj dan kao i kasnije njihovo ocenjivanje i nagradjivanje.
Kao sto se i moze pretpostaviti najbrojnija rasa ovaca u nas jeste Merinolandschaf ( Wurtemberg ), a sto se tice koza, koliko smo dobro videli i gledali samo je izlozena rasa Alpino i to u najvecem broju do sada.

Image

Alpino rasa koza

Pored gore pomenutog virtemberga, bile su zastupljene sledece rase, Cigaja, Ile De France, Charollais, Suffolk,Texel i par pasmina Pramenki.

 Image

Prvi boksevi sa ovcama

Naravno da je najvise bilo virtemberga i Il de fransa, dok se poslednjih godina Cigaja znatno smanjila kako u uzgoju tako i u boksevima na sajmu. Grla Cigaje koja su bila izlozena su bila vrhunska sto ste mogli i videti ako ste bili. Odgajivac Neda Adam iz Uzdina je imao kolekciju ovnova i dobio je srebrni sampionski pehar za kolekciju ovnova.
On je ''stari poznanik'' jer njega smo sreli na danima ovcarstva u selu Sakule, gde je ucestvovao takodje sa kolekcijom stvarno izuzetnih ovnova, kao i kolekcijom ovaca.

 Image

Sve su koze legle zbog vrucine

Pobednik u ovoj rasi jeste Srdjan Vojinov iz Ilandze, dobio je veliki sampinoski pehar , za sampiona rase.
Ko je bio na sajmu mogao je da se uveri da je to zaista tako jer stvarno taj ovan jeste unikat, a stvarno je zver od 180 kg koja ima i duzinu + sirinu+ dubinu znaci, grlo za koje i laik moze da kaze, stvarno najbolje.
Veliki sampionski pehar je dobio i Djordje Gojka iz Straze za izlozbene ovce u rasi Cigaja.

Image

Mladi Suffolk


Sto se tice Merinolandschafa tj. internacionalno Virtemberg, Veliki sampionski pehar, sa titulom apsolutnog sampiona je dobio Zivorad Zivkovic iz Zvecke za sve izlozbene kolekcije ovaca u toj rasi.
Vrlo dobru kolekciju ovaca pokazali su braca Miljkovic iz Sapina mada su dobili samo pehar novosadskog sajma za izlozenu kolekciju ovaca, po mom misljenu malo su stavljeni sa strane a zasluzili su bolje nagrade, jer su bili kod svojih grla i davali su potrebne informacije o svom radu, dok je vecina ostavila ovce u boksu, bez preko potrebnih informacija.

Image

Ile De France

 

Ile De France je rasa koja u nasoj zemlji postoji dugi niz godina u jednoj te istoj krvnoj linij.
Nazalost osvezavanja krvi ove rase nije bilo vise od 15 godina, desavaju se divlji uvozi iz okolnih zemalja ali i to je sumnjivo sve.
Koliko god je velik taj problem, odgajivaci ove odlicne rase su se nasli na ovogodisnjem sajmu i prikazali su do sada najbolja grla koja su doneta poslednjih 5 do 6 godina. Malo je neverovatna ta konstatacija ali je istina da su odgajivaci koji su zatvorili krvne linije obratili vise paznje na ishranu i selekciju te i otuda tako dobra grla ove godine.
Veliki sampionski pehar dobili su Pavel Tordai iz Kisaca za ovna u ovoj rasi  i Milorad Culetic iz Obrovca za kolekciju ovaca i ovna il de frans rase. Srebrni sampionski pehar dobila je Milanka Svjetlanovic iz Beske za izloženu kolekciju ovaca i i ovna.

 Image

Virtemberg

Pavel Tordai je dobio jos i pehar sajma za izlozeni podmladak rase Ile De France.
Kao i uvek, u strogo odabranim kolekcijama nasli su se i tri super tovne rase Suffolk, Texel i Charollais.
Suffolk je izlozen od strane Poljoprivrednog Fakulteta u Novom sadu, dok su Teksel i sharole privatna lica.
Posto su safolk ovce osisane odavno, fakultet je izlozio jagnjad od 40 do 60 kg tezine koja su svake godine bolja i bolja.
Sarole mi je ove godine privukao najvise paznje, jer kao iskljucivo tovna rasa mora da dobije vecu sansu kako u gajenju za priplod tako i u terminalne svrhe.
Pokazala se kao otporna i izdrzljiva rasa na nase promenjive klimatske uslove, a o mesnatosti i da se ne govori, ima izuzetno fine i lagane kosti na kojima je gusto meso savrsenog kvaliteta. Opet nisu ispraceni kako valja.
Kao i sarole, teksel rasa je postojala na nasim prostorima ali je to izgubljeno zbog nemara.

 Image

Teksel

Pre tri godine uvezene su obe i zasad kako smo se informisali kod odgajivaca , prodaja ide odlicno iako su grla malo skupa za nase pojmove. Teksel je holandska rasa ovaca koja je zastupljena u toj zemlji sa neverovatnih 60% i koristi se sirom sveta u melezenju kao i odgoju u cistoj krvi. Ne znam kako se ponasa u uzoj Srbiji ali u Vojvodini ce se tesko privici i trebace ljudima dosta truda i strpljenja da sacuvaju nesto od njenih prednosti u odnosu na druge rase. Naime, vojvodjanska klima je nesto teza jer preko leta svu travu sprzi sunce i ostane sto ostane, ali problem je u velikoj koncentraciji prasine koja neodgovara tekselu, koji je super tovna rasa a gaji se iskljucivo ekstenzivno. Problemi kod ove rase jesu teska jagnjenja i Maedi Visna, kao i ostale plucne bolesti.

Pramenke kao pramenke ostale su u zapecku ljudi su prolazili pored njih sa malim cudjenjem u obilju boja koje nose i same fizionomije i oblika koje im pruza duga vuna i rogovi.

Image
Suffolk Poljoprivrednog Fakulteta u Novom sadu
 

Sajam je ove godine pokazao vise grla ove godine uprkos destrukciji stocarstva kod nas, izgleda da su ovcarstvo i kozarstvo grane koje najmanje trpe i koje su najfleksibilnije sto se tice odnosa rada i cene za njihov proizvod.
Ove dve grane imaju ogromnu sansu kako za domace trziste tako i istocno trziste, te bi se morala obratiti posebna paznja za ove dve skoro zapostavljene grane stocarstva.